Pár týdnů zpátky došlo na hudební scéně k zajímavé novince, která stojí určitě za zmínku. Avril Lavigne po asi 5 letech vydala 15.února 2019 nové album s názvem "Head Above Water" (Hlava nad vodou). Poslední její album vyšlo v listopadu 2013, pak Avril onemocněla lymskou boreliózou, která ji složila na skoro 2 roky. Tvorbu Avril sleduju už od základní školy, a proto si troufám tvrdit, že CD, které vyšlo letos je nejlepší, jaké kdy vydala.

Psát o tom, jaký za ty roky učinila Avril progres, by bylo na samostatný elaborát a i když by to bylo také fantastické, o tom zde psát nechci, ale jen toliko k tomu, že progres je právě jedna z věcí, která je z jejího nového CD velmi znát. A to v mnoha směrech. Přikládám odkaz na video, kde Avril hovoří o své nemoci a o vzniku titulní písně jejího CD:
https://www.youtube.com/watch?v=eKHObY3njnM
a připojuju pár fajnových myšlenek z videa:
"Přišel čas, abych byla zranitelná a sdílela svůj příběh, a to i přesto, popravdě, že je pro mě velice těžké o tom jen přemýšlet nebo o tom vůbec mluvit."

"Skoro po 2 roky jsem zůstala ležet v posteli. V jednu chvíli jsem si dokonce myslela, že už nikdy nenatočím další nahrávku... že je možná moje hudba u konce."

"Připadala jsem si, jako bych se topila. Jednu noc, když jsem ležela v posteli, máma mě držela a já jsem si myslela, že umírám, a tak jsem to přijala. Najednou, všechny ta slova jako by mnou proletěla. Najednou jsem měla koncept písně a ta slova. Popadla jsem mobil a otevřela jsem si "poznámky" a ty byly jako "Bože, pomoz mi udržet hlavu nad vodou, abych mohla dýchat a zachraň mě", a moje máma byla celá zmatená jako: "Komu to jako píšeš?" A já na to: "Mám song!" A ona: "Ou!" A to byl začátek nahrávky."

"Měla jsem tolik volného času a doma jsem měla čas na uzdravování. Takže všudem kolem mě bylo ticho a nic jsem nepila, takže jsem byla hodně střízlivá a hodně znuděná. Připadala jsem si jako ptáček zavřený v kleci. Takový ten pocit "v pasti".

"Chad Kroeger mi pomáhal nahrát píseň Head Above Water a když jsem se posadila, abych začala zpívat, nevěděla jsem, jaké to bude. Netušila jsem, jestli jsem ztratila hlas nebo jestli bude slabší a myslím, že moje pocity byly velmi otevřené a velmi opravdové. Pamatuju si zpěv a najednou jako by celé moje tělo zaplavilo veliké teplo a také jak jsem bojovala proti slzám. Když pláčete, vaše hlasivky se napnou, takže tón vašeho hlasu se úplně změní. Takže Chad vběhl dovnitře a křičel: Nenenenenenene! Neplač! Neplač! Neplač! Ale je tady část v první verzi, kde můžete slyšet, jak se můj hlas jakoby trochu zlomí. Pomyslela jsem si - ať se děje co se děje - tuhle část tam prostě musíme nechat. Přišel čas, abych byla zranitelná."

"Všichni, kdo slyšeli tuto píseň, měli stejné reakce. Říkali: "Mám husí kůži!", nebo, lidé měli v očích slzy a myslím si, že jsem opravdu ještě neměla píseň jako je tahle. Takže, prostě mi to ukázalo, že hudba žije ve mně. Je v mojí krvi. Je v mém těle. Je v mé duši. To je to, co mám dělat."

https://www.youtube.com/watch?v=EKF6ghfcQic

Tvorbu Avril tvoří sám život, to jsem na ní měla vždy nejradši - upřímná, originální, vždy sama sebou. Její tvorba pomáhala a dodnes pomáhá mladým po celém světě. Nové CD je o to lepší v tom, že se stalo pro druhé požehnáním skrze bolest, kterou prožila a také proto, že Head Above Water je její první píseň, která se stala modlitbou/worship songem. A jestli je něco, co považuju za vrchol umění, pak je to schopnost přetvořit bolest v umělecké dílo.

Na jejích stránkách AvrilLavigneStore (https://www.avrillavignestore.com/) lze zakoupit CD i jiné produkty. Vždy 2 dolary z každého nákupu přispějí na nadaci proti lymské borelioze, kterou Avril iniciuje.

Kdo by něchtěl kupovat CD, tak je už celé online k poslechu na YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=EKF6ghfcQic&list=OLAK5uy_lYfn2DQ3dKv-aZHBY_F_bq2O_HLXELxXI