Poslední dobou ke mně cyklicky směřují různé vzkazy od mých přátel, např.: ‘Bojím se být sám/a sebou, protože mě pak lidi nebudou mít rádi. Bojím se otevřít druhému. Bojím se, že si něco nechám projít mezi prsty. Bojím se, bojím se. Společným jmenovatelem je zde viditelně sloveso "bojím se". Respektive, "strach/obava". Přesněji, strach ze vztahů - z nezdravých vztahů. Jestli je něco, co mě fakt vytáčí, tak je to to, když se mí přátelé trápí pro někoho, komu je to úplně šumák. A jelikož mi to přijde jako poměrně palčivé téma, řekla jsem si, že z toho udělám nějakou praktickou sumarizaci.


Tedy, vztahy pro svou osobní potřebu dělím na zdravé (perspektivní = umožňující vztahový/personální růst) a nezdravé, resp. toxické (destruktivní = způsobující zakrnění, zhoubné bujení a ve výsledku vztahové nádory). Nezdravé vztahy potom dále dělím na benigní (nezhoubné) a maligní (zhoubné) - to abych lépe dokázala určit míru, kterou mi škodí. Terminologii jsem si vypůjčila z patologie a přišla mi velmi trefná - jelikož tyto vztahy jsou patologické právě proto, že jsou ve své podstatě nemocné.

Benigní (nezhoubné) vztahy jsou velmi zákeřné, a to právě proto, že pro své mnohdy nenápadné nezdravé bujení jsou hůře rozpoznatelné, a tak trvá mnohem delší dobu narozdíl od vztahů maligních, než si člověk uvědomí, že mu tyto vztahy nesvědčí. Benigní vztahy vznikají u lidí, kteří jsou schopni vyvolat úžasný první dojem - a nejen první. Často jsou to totiž výborní manipulátoři. Delší dobu působí, že jsou velmi milí, společenští, přátelští, atd., a jsou schopni to vydržet opravdu až obdivuhodně dlouho. Ale po nějaké době zjistíte, že vás na tom člověku něco rozčiluje. Jednou je takový, pak se něco přepne a za 5 minut je úplně jiný. Často si v jeho přítomnosti připadáte jako totální idiot a že za jeho chování můžete vlastně vy, přitom jste neudělali nic, co by to zapříčinilo. Cítíte, že něco není v pořádku, ale neumíte to pojmenovat - až po čase zjistíte, že dotyčný člověk je vysoce nekongruentní (není v souladu sám se sebou). Působí, že se s vámi chce bavit, ale neposlouchá. Působí, že je milý a přitom na vás vypálí tak cynickou narážku, že žasnete, odkud se to bere, atd. Z nějakého důvodu mu nevěříte. Srdcem vnímáte, že něco je špatně, ale mozek se vám snaží namluvit, že to se vám jen zdá a že přece není možné, aby ten člověk nebyl tak dobrý, jak navenek působí, že je.

Ráda bych podotkla, že pokud někomu nevěřím, pak to značí, že si prakticky nemáme co říct. Vztahy založené na strachu a nedůvěře jsou totiž vydíráním. A já nemám zájem mít v životě takovéhle vztahy. Přátele si naštěstí můžeme vybrat. A já nepotřebuju být kamarádka s každým a za každou cenu. Své přátele si dobře vybírám. A některá přátelství si vybárají mě.

Pokud tedy někomu nevěřím, mám k tomu většinou dost zjevný důvod. Lidé totiž normálně nemají tendenci druhým nevěřit, a proto pokud vnímáte, že druhému nevěříte, pak byste mu věřit neměli. Mám poměrně silnou dobrou vůli a jsem ochotna toho hodně překousnout, ale Bůh mě naštěstí pro mě vybavil ještě o něco silnějším imperativem, a tím je pud sebezáchovy. A ten zásadně nepřekračuju.

Srdce má nejlepší schopnost rozpoznat, zda druhému máte věřit či ne. Zatímco totiž rozum říká "on to tak určitě nemyslel", a spekuluje nad tím, co dotyčný určitě myslel, možná myslel, spíše nemyslel a co určitě nemyslel, a způsobuje si tak intelektuální i emocionální schizma, srdce ví dávno, že to přesně takhle myslel nebo že to nebylo úmyslné. Srdce to totiž vycítí. Když na něj někdo cíleně útočí, sevře se, zatímco zajímavé je, že pokud to dotyčný nezamýšlel (resp. něco vyřkl/způsobil nechtěně), srdce to s laskavostí a velkorysostí jemu vlastní přechází a nebere to v potaz. Srdce totiž rozumí. Naopak rozum tomu vůbec nerozumí a jelikož se nechce smířit s tím, co je naprosto zjevné, snaží se sám sebe obelhat a vyspekulovat pro něj přijatelnou variantu. Srdce to nemá zapotřebí. Je dost silné a má odvahu nazírat tváří v tvář pravdě, nehledě na to, jak moc bolestná může být. Pro rovnovážný úsudek je dobré naslouchat srdci a nezahazovat rozum.

Vztahy maligní jsou v tomto směru mnohem více průzračné - jejich nezdravost je většinou tak demonstrativní, že nám nedělá až tak velký problém je opustit a ponechat je napospas vlastní zkáze. Proč máme tedy potřebu setrvávat v benigních vztazích, ačkoliv nás ničí? Jednoduše proto, že manipulátor je schopen v nás vyvolat dojem, že ho potřebujeme. Že on je vlastně úžasný a my se jen musíme polepšit. A pak to zase bude fajn. Za barevnou duhou budou zase létat jednorožci. Na chvíli. Jenže tyto vztahy jsou jako drogy - čím častější je s nimi kontakt, tím více máme pocit, že je potřebujeme. A mohou přejít až do stádia maligního, které ovšem zničí nás - ne manipulátora.

Chtěla bych upozornit na jednu důležitou věc. Všichni máme svobodu, a tudíž, máme na výběr. Nemusíte setrvávat ve vztazích, které vás svazují a ve kterých pociťujete úzkost. Naopak je to znamení, že je nejvyšší čas je opustit. V nesvobodném vztahu dlouho naživu nezůstanete, jednoduše proto, že je sám o sobě mrtvý. A z mrtvé tkáně nic živého nevzejde. Je potřeba ji odstranit. Pokud tedy ovšem nemáte zájem o vztahovou gangrénu.

Z dětství mi zůstala jediná interpretka, kterou poslouchám dodnes a je mi velkou inspirací v životě. Avril Lavigne jsem si vždy cenila proto, že má upřímné srdce - když ji něco štve, řekne to, když má z něčeho radost, vyjádří to. Nepřetvařuje se, je vždy sama sebou - je kongruentní. Nikdy se nezměnila podle představ druhých lidi - vždycky zůstala sama sebou, a ty, kteří to nepochopili, naučila, že si dost váží sama sebe na to, aby se změnila k obrazu někoho jiného jen proto, aby se mu zalíbila.

Avril to kdysi skvěle vystihla jednou svou myšlenkou, kterou považuju za jednu z nejlepších, které kdy řekla:

"If you don't like me for who I am, than you don't like me for who I am - and all your gonna get is who I am."

Pro neangličtináře: "Pokud mě nemáš rád pro to, jaká jsem, pak mě nemáš rád proto, jaká jsem - a všechno, co dostaneš, je to, jaká jsem." Avril rocks!

Miluju tuhle její hlášku, protože má neskutečný přesah. Může to znít sice namyšleně, ale z druhého pohledu je to velice moudré a praktické tvrzení. Znamená to totiž, že nemůžu vyinvestovat všechnu svou energii a celé své bytí jen proto, abych si s někým porozuměla alespoň na základní úrovni. To je dosti nepoměr. Avril totiž pochopila, že kvalitní, upřímné a zdravé vztahy by měly být rovnovážné. Pokud musím kvůli druhému ztratit sama sebe, čas a energii, pak je to zaprvé dost hloupé, zadruhé dost neekonomické a ve výsledku zcela nepraktické. A ukazuje to mimo jiné i to, že si nevážím sama sebe.

Upřímně, mnohem raději mám upřímné nepřátele, než falešné přátele. Ne, každý, kdo se tváří jako přítel, je opravdovým přítelem. Nechci se zabývat lidmi, kteří se nezabývají mnou. Nechci ztrácet čas a energii s těmi, kteří o to nestojí. Nemám zájem zvykat si na rozmary druhých lidí, kteří chtějí vztahy ničit a ne budovat. V momentě, kdy jsem se naučila vyeliminovat ze svého života nezdravé vztahy, měla jsem mnohem více času a energie do rozvoje těch perspektivních. A za nic bych to nevyměnila.

Nejste determinovaní setrvávat v nezdravých vztazích, není to vaše povinnost ani závazek. Vždycky máte na výběr. Pokud se rozhodnete v nich setrvat, je to vaše dobrá vůle. Respektive skutek duchovního milosrdenství (snášet obtížné lidi). Pokud na něj nemáte, pak je zhola zbytečné tímto směrem mrhat svými silami. Dokonce i Bible např. v knize Přísloví radí odvracet se od toxických vzahů: Př 22, 5: "Háky a osidla jsou na cestě falešníka; kdo střeží svůj život, vzdaluje se od nich."

Bůh nechce, abychom se zbytečně trápili. Chce, abychom se radovali. Můžeme si tedy vybrat - buď vztahy, z jejichž setkání tryská čirá radost a pak vztahy, ze kterých se řine čirá krev.

Z nemocných vztahů není jednoduché se vyvázat. Ale s pomocí Boží to lze. Chce si to jen uvědomit, že máme na výběr. Že ve svém životě nepotřebujeme uměle udržovat nemocné a mrtvé vztahy. A ti, kteří nám intoxikují život, si zase potřebují uvědomit, že náš svět se bude dost dobře točit i bez nich.

Pokud tedy vnímáte, že někomu nevěříte, buďte za to rádi, protože to je pro vás výborná zpráva - máte šanci s tím něco udělat. Kamarádka mi nedávno psala, že se bojí druhým otevřít, a já jí odepsala něco, co považuju za přínosné i pro ostatní:

“Věř mi, že pravé vztahy se objevují tehdy, když to nejméně čekáš. Není to o tom, představovat si, co se asi stane, jestli se něco stane a být ve stresu, když se nic nestane. Pokud o sebe lidi navzájem stojí, najdou si cestu. Můžeš mít některé lidi ráda a přitom se bát jim otevřít, a je dobře, že máš obavy, protože ty ti říkají, že ačkoliv se ti ten člověk může jevit jako milý, z nějakého důvodu se bojíš a nevěříš mu - což je dobře, ten dojem nemáš jen tak pro nic za nic. I takoví klamní lidé jsou. Lidem, kteří tě budou mít upřímně rádi, se nebudeš bát otevřít, protože nebude proč a ani nebudeš moci jinak. Pravá láska je totiž neodolatelná. A sama otevírá srdce, aniž by někoho do něčeho nutila. Proto se taky v Písni písní píše: ‘Neburcujte lásku, dokud nebude chtít sama.’ Protože láska se nedá vyburcovat. Je nesvazatelná - čím víc ji svazuješ, tím více prahne po svobodě. Nezávidí. Nejedná nečestně. Je trpělivá. Laskavá (1Kor 13). Není důvod se strachovat. 1Jan 4, 18: ‘Láska nezná strach; dokonalá láska strach zahání, vždyť strach působí muka a kdo se bojí, nedošel dokonalosti v lásce.’ ”


So, Keep calm, be free & save your energy for true relationships.


 Doporučená literatura věnující se tomuto tématu:

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.firstclass.cz%2F2018%2F11%2Fproc-duveruji-ti-znamena-vic-nez-miluji-te-aneb-druha-sance-neni%2F%3Futm_source%3Dfacebook%26utm_medium%3Dorganic%26utm_campaign%3D20181202%26fbclid%3DIwAR3E8BNVu1zr5VkNCEAtkUjkj6zEnq6IOr7Qb67leNEQ_I7fLX7tTH5_C9E&h=AT2_AT5e-k5lNAw52-P7H95LtxvzIMFNASl8ZwIBHHw_KbtGNPZCNKhUvtxlx1i2ZwLxW5wTf3egs4bzSoQj925llUwcv-4Bhfc7xXP_sK2_FZzk9sJC_D4xklpJX6JwfiINbg

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.firstclass.cz%2F2018%2F12%2Frozum-versus-srdce-proc-hlave-trva-dele-nez-pochopi-co-srdce-uz-davno-vi%2F%3Futm_source%3Dfacebook%26utm_medium%3Dorganic%26utm_campaign%3D20181212%26fbclid%3DIwAR2Rz1byxTglN7qEcq2wZl6SiZISA8j44w09_KbLRKGLkcVXLJQnBY1wkR4&h=AT2_AT5e-k5lNAw52-P7H95LtxvzIMFNASl8ZwIBHHw_KbtGNPZCNKhUvtxlx1i2ZwLxW5wTf3egs4bzSoQj925llUwcv-4Bhfc7xXP_sK2_FZzk9sJC_D4xklpJX6JwfiINbg